برنج علی کاظمی چیست؟ برنجی بسیار معروف و کاشفی بسیار گمنام

برنج علی کاظمی یکی از خوشپخت ترین برنج های استان گیلان است . کمتر کسی است که تا کنون نام این برنج را در کنار برنج هاشمی نشنیده باشد.

برنج علی کاظمی به طور تصادفی توسط یک کشاورزی به همین نام در دهه ۶۰ کشف شدند.

برنج کاظمی از خانواده برنج های صدری بوده و نژاد آن متعلق به گونه برنج بینام می باشد.

۵۰ هزار هکتار از شالیزارهای کشور و ۲۰ درصد شالیزارهای استان کشت زیر کشت برنج علی کاظمی هستند و جزو برنج های پر محصول است.

این برنج در جلگه های غربی استان گیلان و بیشتر در شهر های فومن، صومعه سرا، ماسوله، شفت، تالش و رشت کشت می شود.

داستان جالب کشف برنج علی کاظمی:

علی کاظمی نام کشاورزی است در روستای شکارگوراب شهر فومن که برای اولین بار برنج کاظمی را کشف کرد.

علی کاظمی در سال ۱۳۶۰ در شالیزار خود ۴ خوشه را یافت که با خوشه های برنج بینامی که همیشه می کاشت فرق می کردند.

در آن زمان بیشتر کشاورزان برنج های بینام، صدری و خزر را می کاشتند.

او این ۴ خوشه متفاوت را پس از رسیدن به طور جداگانه جمع آوری کرد و بذر آن ها را در سال بعد دوباره کشت داد و خودش آنها را نشاء زد.

این خوشه های جدید در سال دوم به ۷۰ خوشه تبدیل شدند و ۷ سال طول کشید که به یک هکتار رسیدند.

درسال ۱۳۶۷ آوازه برنج علی کاظمی به گوش کشاورزان رسید و پس از آن تعداد بیشتری از کشاورزان با گرفتن بذر آن از علی کاظمی آن را در شالیزارهای خود می کاشتند.

برنج علی کاظمی در میان مردم به سرعت طرفدار پیدا کرد. چرا که خوش بو تر و خوش پخت تر از برنج های بینام و خزر آن دوره بود و همچنین پس از پخت ماندگاری بالاتری داشت و نرم می ماند.

بدین ترتیب در کنار سایر برنج ها در فروشگاه ها فروخته می شد.

تنها ۴ سال پس از کشف برنج کاظمی، یعنی در سال ۱۳۶۴ علی هاشمی نیز در نقطه دیگری از استان گیلان در شالیزار خود به طور تصادفی برنج علی هاشمی را کشف کرد.

اگر می خواهید داستان جالب کشف این برنج را هم بدانید مقاله چرا برنج هاشمی بهترین انتخاب برای مجالس و میهمانی هاست؟ را بخوانید.!

ویژگی های برنج علی کاظمی:

  • رنگ دانه ها سفید مایل به کرم می باشد.
  • طول دانه خام ۷٫۲ میلی متر
  • طول دانه پس از پخت به ۱۱٫۶ میلی متر می رسد
  • عرض دانه خام ۲٫۱ میلی متر و جزو برنج های تپل محسوب می شود ولی جزو گونه های برنج چمپا محسوب نمی شود.

مزایای برنج کاظمی:

  1. برنج کاظمی پس از گرم کردن مجدد، کیفیت خود را حفظ می کند و نرم باقی می ماند.
  2. بسیار خوش پخت است و خوب ری می کند.
  3. طعم و عطر مناسبی دارد.
  4. بذر آن جزو برنج های پرمحصول است و زودتر از سایر برنج ها نیز می رسد.

تفاوت برنج کاظمی با هاشمی چیست؟

به نظر می رسد هر دو این برنج ها حاصل جهش ژنتیکی برنج بینام باشند که در آن زمان کشاورزان آن را به وفور کشت می دادند.

برنج کاظمی و هاشمی هر دو از مرغوب ترین برنج های خطه گیلان هستند.

برنج کاظمی در رده بندی کیفی برنج های شمال در رتبه دوم، پس از برنج هاشمی قرار می گیرد.

این دو برنج تفاوت هایی از نظر ظاهری و پخت دارند که آشنایی با آن ها به هنگام تشخیص و انتخاب این دو نوع برنج به شما کمک خواهد کرد.

  1. برنج کاظمی طول دانه کوتاه تر و عرض بیشتری از هاشمی دارد و پس از پخت نیز کمتر قد میکشد و ری میکند.
  2. برنج هاشمی استخوانی تر و مجلس پسند تر است ولی برنج کاظمی برای مصارف روزانه خانواده ترجیح داده می شود.
  3. طعم برنج کاظمی از هاشمی دلپذیر تر بوده و خوش خوراک تر است.
  4. عطر برنج کاظمی از هاشمی بیشتر است.
  5. برنج کاظمی ظاهر زیبایی همانند برنج هاشمی ندارد و شکل ظاهری و طول دانه های آن هم اندازه و متناسب نیست و معمولا خرده های برنج به صورت مخلوط در آن دیده می شود.
  6. قیمت برنج کاظمی از برنج هاشمی کمتر است.
  7. برنج علی کاظمی پر محصول تر از برنج هاشمی است یعنی در یک مساحت یکسان مقدار بیشتری محصول می دهد.

نکته مهم در پخت برنج علی کاظمی:

اگر از برنج چندساله علی کاظمی استفاده می کنید، یا به اصطلاح برنجتان کهنه است:

قبل از پخت حتما ۲-۴ ساعت آن را در آب و نمک بخیسانید تا بهتر ری کند و کیفیت پخت بهتری داشته باشد.

اگر برنج علی کاظمی تازه دارید:

آن را بیشتر از ۱ ساعت نخیسانید چرا که به هنگام پخت بافت خود را از دست می دهد و کیفیت آن به شدت پایین می آید.

منبع: بیو هتل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *