برنج عنبربو
برنج عنبربو چیست و چه خواصی دارد؟
در این جا شما با برنج عنبر بو آشنا خواهید شد و خواهید دانست که این برنج چه خاصیت هایی دارد و ویژگی های منحصر به فرد برنج عنبر بو چیست.
برنج عنبربو چیست؟
بعد از ۲ استان گیلان و مازندران خوزستان سومین استان از نظر کاشت برنج است و برخلاف تصور اکثر مردم برنج فقط در استان های شمال کشور کشت نمی شود.
برنج عنبر بو از ۱۰ سال قبل در خوزستان کشت می شده است، در جنوب کشور هم شالیزارهای کشت برنج تعدادشان زیاد است.
کاشت این برنج در زمین های خشک و سخت خوزستان و با آب شوری که دارد به صورت عمده شروع شد، در اوایل کاشت این برنج کسی فکر نمی کرد که برنج عنبر بو به برنجی پرطرفدار و پر فروش تبدیل شود.
این برنج بیشتر در شهرهای اهواز، باغملک، شوشتر، دزفول، خرمشهر، رامهرمز و شادگان از استان خوزستان کاشته می شود ولی برنج شهر شوشتر را بهترین نوع آن می دانند.
عنبربو به چه معنی است؟
کلمه عنبر در لغت به معنی ماده خوشبو است، همچنین در جنوب یک نوع ماهی وجود دارد که ماده ای خاکستری و خوشبو در شکم آن قرار دارد و به همین دلیل مردم محلی جنوب به این برنج چون بوی خوبی دارد عنبر بو می گویند.
ویژگی ظاهری برنج عنبربو
این برنج همانطور که از نامش مشخص است عطر و بوی خوبی دارد، اما برنج دانهبلندی نیست یک برنج قد کوتاه و چاق است و هنگام پخت هم زیاد قد نمیکشد.
این برنج یکی از برنجهای خوشپخت و خوشطعم است و تفاوت طعم آن با برنجهای دیگر کاملا محسوس است برنج عنبربو به علت ریز بودن دانه مناسب مهمانی و مجالس نمی باشد.
خواص برنج عنبر بو و برتری آن در مقایسه با برنجهای دیگر
این برنج طبعی گرم دارد برخلاف برنج های شمال و برای کسانی که طبع سرد دارند مناسب است.
همه ی مراحل برنج عنبربو از جمله شالیکوبی و سورتینگ با دستگاه های مدرن و تمام اتوماتیک انجام می شود برای همین در مقایسه با دیگر برنج ها کمترین مقدار دانه شکسته را دارد.
دانه هایی که ضعیف هستند و شکننده و ممکن است در هنگام پخت له شوند طی فرآیند سورتینگ با استفاده از دستگاه های لیزری شناسایی و جدا می شوند برای همین همه ی دانه های برنج عنبر بو سالم و خوش پخت باقی می مانند به مصرف مشتری ها می رسند.
این برنج خیلی سبک است و هضم آن راحت تر است، تری گلیسرید را کاهش داده و همچنین باعث کاهش فشار خون می شود کسانی که سوء تغذیه شدید دارند می توانند از آن مصرف کنند و برای آن ها مفید است، باعث کاهش تحریکات معده و روده می شود و میزان زیادی ویتامین از گروه های بی و ایی، فیبر، مواد مغذی و معدنی دارد.
برنج عنبر بو در هر کشت و برداشت محصول زیادی می دهد و به شرایط محیطی متفاوت مقاوم است، اگر با برنج های شمال مقایسه شود آب کمتری نیاز دارد و عمدتا به صورت ارگانیک تولید می شود و برای کشت آن از سموم شیمیایی و کود استفاده نمی شود.
برنج عنبر بو یک خاصیتی که دارد این است که معده را سنگین نمی کند و همچنین می توان آن را مانند برنج های دیگر کته یا آبکش کرد.
انواع برنج عنبر بو:
- برنج عنبر بو سیروان:
این برنج در مناطق مختلف شهرستان سیروان استان ایلام، از جمله سرابکلان، لرینی، گوراب سفلی و علیا، چگنی، لالا، اسلامیه، فاطمیه، شوراب خانعلی و هیوند کشت می شود و از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است.
- برنج عنبر بو امامی:
برنج امامی از انواع برنج عنبر بو ممتاز شوشتر است که کارخانه آن در سال ۱۳۷۰ توسط بیژن امامی تاسیس شد و به همین نام معروف گردید گلالک نام دیگر این برنج است.
این برنج یکی از باکیفیت ترین انواع برنج عنبربو است که کمترین میزان دانه های شکسته را دارا است.
کیفیت پخت برنج عنبر بو
شاید چون این برنج دانه های ریزی دارد برازنده مصرف نباشد اما به دلیل عطر و بوی آن دانه ریز بودن آن جلب توجه نمی کند.
برنج عنبر بو خیلی خوش پخت و سبک است و به همین دلیل به انسان احساس سنگینی دست نمی دهد چون این برنج ریز است برای مهمانی و مجالس مناسب نیست ولی برای استفاده شخصی خوب است.
نحوه پخت برنج ایرانی عنبربو
این برنج هم به روش آبکش و هم به روش کته قابل پختن است، اما توصیه می شود برای حفظ ویتامین و ارزش غذایی و همچنین باقی ماندن عطر و بوی بی نظیر آن را به روش کته درست کنید و میل کنید.
برای طبخ برنج عنبر بو به روش کته نیز باید به نسبت برنج شمال آب کمتری استفاده کنید و مدت زمان کمتری برای دم کشیدن قرار دهید.
برای خرید برنج ایرانی عنبربو خوش پخت از فروشگاه کیلن فود میتوانید از طریق لینک زیر اقدام کنید:
برنج عنبربو بهترینه
طارم هاشمی خوشه طلایی کیلن
طارم استخوانی جواهری کیلن
طارم دوبار کشت مجلسی کیلن
آیا برنج عنبر بو همان برنج چمپا است؟
گاها گفته می شود که نام دیگر برنج عنبر بو چمپا است، اما باید به این نکته توجه کنید که برنج چمپا در شمال کشور نیز کشت می شود، در شمال به برنج های گروه دانه کوتاه چمپا می گویند.
بنابراین هنگام خرید برنج عنبر بو حتما مطمئن شوید که کشت جنوب است یا شمال، زیرا عنبربو فقط در جنوب کشور و بیشتر در خوزستان و اصفهان کشت می شود و دلیل طبع گرم این برنج نیز همین است.
طرز پخت برنج عنبر بو به صورت کته
- قبل از اینکه برنج را دم کنید، حتما آن را از یک ساعت قبل در آب و نمک خیس کنید.
- به اندازه یک بند انگشت آب بالاتر از سطح برنج در قابلمه (ترجیحا تفلون) بریزید و با مقداری روغن روی اجاق قرار دهید.
- شعله گاز را زیاد کنید تا آب برنج بجوشد و تبخیر شود، سپس شعله را کم کنید و حتما زیر قابلمه شعله پخشکن بگذارید.
- توجه داشته باشید تفاوت اصلی پخت برنج عنبربو با برنجهای شمال، زمان طبخ آن است و برای پختن و دم کشیدن این برنج به زمان کمتری نیاز است.
منبع: کیلن