برنج و تاریخچه برنج
برنج، از مهمترین غلات و اقلام غذایی جهان است. نیمی از جمعیت جهان، به برنج به عنوان یک غذای اصلی وابسته هستند.
هماکنون رقمهای مختلف برنج در جهان وجود دارد، اما اینها در دو گونه زیستی کلی جای میگیرند.
گونههای اصلی برنج، شامل برنج آسیایی با نام علمی Oryza sativa و برنج آفریقایی با نام علمی Oryza glaberrima هستند. گونههای برنج وحشی نیز عموماً در سردههای Zizania و Porteresia، طبقهبندی شدهاند.
برنج، پس از نیشکر و ذرت، سومین محصول کشاورزی از نظر میزان تولید در جهان است.
در فارسی، برنج پخته اگر با حبوبات و سبزیجات و مخلفات آمیخته شده باشد، پلو نامیده میشود، ولی اگر به صورت تنها یا در کنار خورشِت یا کباب یا گوشت به کار رود آنگاه چلو خوانده میشود.
در ایران برنج طارم محلی فریدونکنار بسیار محبوب و مطرح است؛ همچنین برنج طارم هاشمی نیز طرفداران زیادی دارد.
پیشینه
شواهد پیدایشی نشان میدهد که برنج در ۸۰۰۰–۱۳۰۰۰ سال پیش در دره رودخانه پرل چین سرچشمه گرفتهاست. پیشتر، استادان باستانشناسی حدس میزدند که برنج در دره رودخانه یانگتسه در چین اهلی شده باشد. برنج از آسیای شرقی، به مناطق جنوبیتر و جنوب آسیا گسترش یافت. برنج توسط استعمارگران اروپایی از آسیای غربی به اروپا و قاره آمریکا معرفی شد.